18 Haziran 2009 Perşembe

Wing Tsun Formları


Formlar vücudu tanıma, denge, rahatlık ve duyarlılığı geliştirmeye yönelik, tek başına yapılan egzersizlerdir. Aynı zamanda öğrencinin WingTsun tekniğinin temellerini kavramasını ve kuvveti kullanmasını da öğretir.WingTsun’da 3 silahsız, 1 tahta adam ve 2 silahlı olmak üzere 6 form vardır. Bütün WingTsun teknikleri bu formların içinden çıkar.

Silahsız Formlar

1. Siu Nim Tao (küçük fikir)WingTsun’un ilk ve en önemli formudur. Diğer bütün formlar ve teknikler bu forma dayanır. Dengenin ve vücut duruşunun temelleri bu formda geliştirilir.

2. Chum Kiu (köprü kollar)İkinci form olan Chum Kiu vücudun koordine olarak hareket etmesi ve dövüşçünün rakibiyle arasındaki mesafeyi kapatırken aynı zamanda onun duruş ve dengesini bozmayı içerir. Diz ve dirseklerin kullanıldığı kısa mesafeli saldırı teknikleri bu formda geliştirilir. Aynı zamanda dövüşçü denge ve vücut duruşunu kaybettiğinde tekrar doğru pozisyona dönerek merkez hattını korumasını öğretir. Vuruşlarda vücut ağırlığının kullanılması ve dönüşler de bu formda vurgulanan unsurlardır.

3. Biu Jee (fırlayan parmaklar)WingTsun’un bu üçüncü formu çok uzak ya da çok yakın mesafelerde kullanılan alçak tekme, süpürme ve dövüşçü denge ve duruşunu ciddi bir biçimde kaybettiğinde ya da yaralandığında karşı saldırı için kullanılacak acil durum tekniklerini içerir. Dönüşler ve adımları geliştirirken aynı zamanda gövdenin daha serbest hareket etmesi ve daha fazla kuvvet ortaya çıkarmayı sağlayan “gerilme” bu formda tam olarak geliştirilir. Bazı branşlar bu formun içerdiği tekniklerin yaralayıcı ve öldürücü olduğunu, bu yüzden eğer mümkünse dövüşte kullanılmaması gerektiğini dile getirmektedir. Tahta Adam formu

Kalın bir ağaç gövdeye monte edilmiş üç kol ve bir bacaktan oluşan ve insan bir rakibi temsil eden “tahta adam” üzerinde çalışılır. Dövüşçünün açılar, pozisyonlar ve aka tekniklerini tam olarak kavramasını sağlarken kuvveti tam ve doğru olarak kullanma becerisini de geliştirir. Burada 3 silahsız form birleşerek bir bütün haline getirilir.

Silahla

Silahsız teknikler tam olarak kavranıp mükemmellik sağlandığında öğrenci artık silahlara geçmeye hazırdır. Silahsız formların kazandırdığı, kuvveti parmak uçlarına kadar odaklama yeteneği, silahı vücudun bir parçası olarak kullanarak daha uzun bir menzile hakim olmayı sağlar. WingTsun’un temel silahları sekiz kesici kılıç ve uzun sırıktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder