7 Haziran 2009 Pazar

Güç ve Dövüş Prensipleri


Dövüş Prensipleri



İlerle: Kollarla temas sağlayarak ChiSao çalışmalarında geliştirdiğin reflekslerin kontrolü almasını sağla ya da daha iyisi, rakip vurmadan sen vur.Bu karşı saldırı yöntemi genellikle saldırganı şaşırtır ve WingTsun ( wing chun ) dövüşçüsünü dokunma duyusuna bağlı reflekslerin görsel reflekslere üstünlük sağladığı ideal dövüş mesafesine yaklaştırır.



Rakibe yapış: Eğer rakibe vuruş yapabilecek ve onu etkisiz hale getirecek pozisyonda değilsen rakibe temas et (örneğin kollarına) ve bu teması koru. Bu teması koruduğun sürece rakip sana sürpriz bir saldırı yapamayacaktır. Bu kural rakip en kısa saldırı yolunu kapatmışsa geçerlidir ve yol açıldığı anda saldırı yapılır.



Senden güçlüyse yol ver: Her potansiyel saldırgandan güçlü olmak mümkün olmadığına göre kendimizden güçlü rakipleri de yenebilecek şekilde eğitim yapmamız gerekir. ChiSao, refleksleri rakibin saldırılarına uygun tepkileri verecek şekilde eğitir. Bir saldırı fiziksel olarak başedebileceğinden güçlü ise eğitimli reflekslerin vücuduna saldırının önünden çekilmesinive uygun bir saldırı açısı bulmasını söyleyecektir.



Takip et: İlk prensibin bir uzantısı olan bu prensip rakip geri çekilirse WingTsun dövüşçüsünün hemen onu izleyerek, toparlanıp yeni bir saldırı yapmasına fırsat vermeden karşı saldırı yapmasını söyler. Görsel ipuçlarına dayanan bir çok dövüş stili geri çekilip bekler ve yeni saldırı için uygun fırsatı kollar. Bunu dövüş sporlarının sergilendiği turnuva ve maçlarda görmek mümkündür.



Güç Prensipleri



Kendi gücünden kurtul: Dinamik bir şekilde hareket edebilmek ve rakibe hızlı tepki verebilmek için vücudun gevşek olması gerekir.Vücudun gergin olursa kendi gücün sana karşı "el freni" gibi hareket eder ve hızlı hareket edemezsin.



Rakibin gücünden kurtul:Bu 3. dövüş prensibini hatırlatır. Saldırgan seni yenmek için gücünü kullandığındayapılması gereken onun gücüyle mücadele etmek değil, bu gücü saptırarak ya da önünden çekilereketkisiz hale getirmektir.



Rakibin gücünü ona karşı kullan:Rakibin gücünün size verdiği fırsatı kullanın. Eğer rakip seni kendine çekiyorsa bunun ürettiği enerjiyi saldırınızın bir parçası olarak kullan. Ya da örneğin rakip vücudunun sol tarafına bir itme kuvveti uygularsadöner kapı gibi hareket ederek bu gücü sağ elinde saldırgana saldırmak için kullan.



Kendi gücünü ekle:Saldırgandan ödünç aldığın güce kendi gücünü de ekleyerek saldırıya geç.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder